Протест због минирања Старице у Мајданпеку: Следећи корак блокада Газеле

Протест за одбрану планине Старица у Мајданпеку завршен је испред дирекције Зиђина, где су грађане дочекали припадници приватног обезбеђења који су им рекли да не прилазе вратима. Грађани су најавили да ће њихов наредни корак бити блокада београдког моста Газела.
„Уколико се не престане са минирањем Старице и не ослободе сви ухапшени активисти, ми ћемо у наредним данима блокирати мост Газела. То је једина институција у нашој земљи која функционише, коју сви слушају и разумеју“, рекао је активиста Петар Ђурић.

Према његовим речима, данашње окупљање је био протест упозорења пред блокаду Газеле.

„Спремни смо за такву врсту блокаде и то ћемо урадити ако нам се не усвоји захтеви које смо изнели“, казао је Ђурић.

Копредседник покрета 1 од 5 милиона и одборник у Скупштини Мајданпек Мартин Бежинаревић рекао је да ће грађани Мајданпека данас осетити слободу.

„Данас ће грађани Мајданпека осетити слободу, пошто минирања планине Старица данас неће бити. Људи ће слободно шетати улицама града“, рекао је Бежинаревић и додао да се они данас не боре само за Старицу, већ за нормалан живот, живот у којем вас неће приликом саслушања пребијати припадници полиције.

Међу грађанима је и посланик Демократске странке Срђан Миливојевић, који је рекао да је ово борба за нашу Србију, наше људе.

„Ово што се дешава у Мајданпеку дешава се по целој Србији, али многи ћуте и трпе“, казао је Миливојевић и додао да је страшно што власт не преза ни од чега да би остварила своје криминалне циљеве.

„Не презају ни да шаљу полицију која пребија активисте у току саслушања, а за то имате и доказе. Једино што нам преостаје да ово зло отерамо јесте то да се сви удружимо, да се не делимо“, казао је Миливојевић.

Златко Кокановић из Знамо да не дамо изјавио је да смо сви продати, а да то још званично нису саопштили, истакавши да сељаци неће дозволити отимање ниједног педља.

Након протеста, испред дирекције је настављено потписивање петиције за ослобађање свих ухапшених активиста који бране Старицу од минирања.

Потписивање петиције почело је испред испред станице полиције у Маданпеку, где су грађани узвикивали „Уааа“, „Пустите их све“, „Криминалци“.

Протест грађана почео је испред зграде општине, одакле су прошетали до полицијске станице, а потом до дирекције Зиђина.

Извор: Н1