Посланици ДС за разрешење директорке ПУ Пећинци због исписивања деце из вртића

Посланица и функционерка Демократске странке (ДС) Драгана Ракић најавила је да ће посланици ДС покренути поступак за разрешење директорке предшколске установе у Пећинцима Аните Волчевски, као и да ће се обратити надлежном министарству и Управном одбору вртића и указати да је Вочевски грубо прекршила права детета и извршила дискриминацију деце на основу политичког опредељења њихових родитеља.
Родитељи деце која су остала без места у вртићу у Пећинцима тврде да иза свега стоје политички разлози, а данас им је онемогућено да се обрате јавности из хола Народне Скупштине иако су дошли на позив посланика Демократске странке. Због тога су се новинарима обратили испред врата Скупштине.

„Нама је забрањено да конференцију држимо у холу Народне скупштине, односно забрањено је мајци једног детета које је незаконито исписано из вртића у Пећинцима, то је Јелена Михајловић. Из знака солидарности престали смо да држимо конференцију у холу и ево нас испред зграде Народне скупштине која би требало да буде дом свих грађана, али као што видите, очигледно је да није дом баш свих грађана, и да неки грађани имају сва могућа права и могућност и да закони за њих не важе, а за велику већину нас, ни елементарни закони и права не важе“, рекла је Ракић новинарима.

Она је нагласила да смо у Пећинцима „имали показну вежбу како изгледа живот просечног човека у криминално-мафијашкој држави каква је Србија“.

„Годинама говоримо како нема владавине закона и правде“, рекла је Ракић и додала да то значи на примеру Пећинаца да одједном не важе закони ове државе који уређују да када једном упишете дете у вртић, то сте учинили до поласка у први разред и да ваше дете има приоритет.

Она наводи да су родитељи из Пећинаца поштовали уговор са предшколском установом на неодређено време, да њихова деца годинама иду у ту предшкослку установу и да су се сада незаконито нашли на листи чекања.

„Директорка предшколске установе Анита Волчевски одлучила је да уместо да буде у служби деце, закона и поштовања процедура, да буде у служби извесног Милорада Пантића Лукија, локалног бизнисмена и финансијера СНС и човека од поверења Александра Вучића“, каже Ракић.

Она истиче да је у питању изутетно богат човек који је енормно увећао богатство за време СНС-а, и да је он, осим што финансира рад СНС-а у обавези и да буде сакупљач гласова за СНС јер, како је рекла, Вучићу „требају такви, маскимално локајни појединци“.

Ракић наводи и да Пантић запошљава енорман број грађана општине Пећинци и додаје да је из разговора са мештанима схватила о енормним притисцима и узурапцији локалних кабадахија. Пантић је, како додаје, један мали Вучић, а њих има у свакој општини и региону. „Иза сваког малог Вучића, стоји и један велики Вучић, који је инспиратор свих злодела, узурпације и кршења људских права“, каже Ракић.

Додала је да се одлуке у Србији одавно не доносе у институција, већ у неким ваниституционалним центрима моћи, какав је случај и са финансијером СНС Лукијем. Он је, додаје, тај кога слуша директорка ПУ Анита Волчевски и која је „поступила крајње непрофесионално, срамотно, бедно, и јасно се сврстала у једну од јуришница СНС-а“.

Мајка из Пећинаца Јелена Михајловић чије је дете исписано из вртића изјавила је да је ту да представља све мајке, и оне које се плаше и оне које су иступиле да говоре. „Неке мајке су застрашене, ја сма била притерана уза зид, морам да се бојим за своје дете“, рекла је Михајловић.

Она је оценила да је највећа срамота која је урађена једној институцији то што су деца подељена на децу демократа и децу напредњака. „Моје дете обележено је у том селу, и то се више не сме радити“, поручила је Михајловић.

Рекла је и да је један локални моћан човек у Пећинцима поставио директорку над којом има моћ и поручио да „наша деца не могу у вртић“. „Да ли је заборавио да нисмо у средњем веку…Мислили су да ће заташкати све на локалном нивоу, а нису свесни да деца иза себе измају најјачу институцију у свету, а то су њихове мајке“, додала је мајка.

Извор: Н1