Одлагањем грејне сезоне власт угрожава здравље грађана

Власт остаје неуморна у генерисању афера, скандала и одлука које директно угрожавају нормалан живот грађана. Последњи у низу скандалоних потеза је и предлог директора Београдских електрана да се почетак грејне сезоне у Београду одложи у циљу штедње енергената.
И то само неколико дана након што је директор Србијагаса изјавио да је "Србија обезбедила довољне количине гаса до краја грејне сезоне " Ако се томе дода и најава да би се грејање београдских станова ове зиме, због штедње могло смањити са просечние температуре од 20 на просечну температуру од 19Ц, јасно је да актуелна власт Београђанима припрема веома изазовну и тешку зиму.

Подсећамо да грађани услугу грејања Београдским електранама плаћају током целе године и да би скраћивање грејне сезоне морало да значи и смањење рачуна грађанима. Поред тога сматрамо потпуно бесмисленим образложење да би скраћивање грејне сезоне донело штедњу енергената, јер би у том случају грађани били приморани да се греју на алтернативне изворе топлотне енергије, пре свега електричним грејним телима. То би електроенергетски систем Србије довело до ивице издржљивости, поготово у ситуацији недостатка и увоза електричне енергије. Најзад, евентуално смањење просечне температуре станова са садашњих 20 на 19Ц, значило би да би у не малом броју станова температура заправо била свега 17Ц, обзиром да се толерише плус-минус три степена од прописане просечне температуре. Тиме би Београђани, поготово мала деца и најстарији суграђани, поред непријатности били изложени ризику од разбољевања услед хладноће, што сматрамо недопустивим.

Демократска странка подсећа јавност да је у време када су демократе имале одговорност за функционисање града, донета одлука у корист грађана, да електране морају да обезбеде грејање чак и ван грејне сезоне ако је просечна спољна температура испод 12Ц, док садашња напредњачка власт чини све супротно интересима грађана. Уместо да заштити грађане, њихово здравље и животни стандард, неспособна актуелна власт повлачи потезе који директно угрожавају здравље грађана. Уверени смо да оваква власт неће бити још дуго у прилици да угрожава грађане и да ће Демократска странка ускоро преузети одговорност и бити у прилици да свим Београђанима обезбеди сигурност и квалитет живота какав заслужују грађани престонице.

Градски одбор Демократске странке Београд