Новаковић: Европски цивилизацијски поредак никако не би требало стављати у исту реченицу са Виктором Орбаном

Народни посланик Демократске странке Небојша Новаковић наводи да је последња вест да је патријарх СПЦ Порфирије одликовао мађарског премијера Виктора Орбана орденом Светог Саве, највишим признањем у српској цркви, нови огроман корак ка подривању темељних људских вредности на овим просторима.

У својој изјави, патријарх је истакао да премијера Орбана одликује управо што стоји на бранику европског цивилизацијског поретка од новог система вредности који прети да ће порушити “идентитетске темеље и стубове појединаца и заједнице и да ће све постати релативно, крхко и флуидно”.

“Европски цивилизацијски поредак никако не би требало стављати у исту реченицу са Виктором Орбаном,” наводи Новаковић, “најпре јер влада Виктора Орбана нарушава један од основних цивилизацијских поредака установљених још 1945. године, а то је антифашистичка традиција.” Рехабилитација Миклоша Хортија, државног поглавара Мађарске од 1920. до 1944. године, која је добила замах управо у мандату десничарске владе премијера Орбана, саблажњава демократску јавност како у Будимпешти, тако и Европској унији. Оштри тонови званичника из Београда су изостали, иако је Хортијева влада одговорна за смрт и депортацију 20.000 грађана Војводине, а један од најгнуснијих злочина на овом подручју је било масовно убиство више од 2.000 Срба и Јевреја у јануару 1942. године, познато у историји и као “Рација у јужној Бачкој”.

“Већ смо навикли на сагласје и хармоничност односа између Александра Вучића и Виктора Орбана када су у питању однос према Европској унији, рату у Украјини, на поклапања личних интереса које крију под плаштом националних, на чудне коинциденције које указују на процесе рехабилитације фашиста како у Будимпешти, тако и сличних покушаја у Новом Саду, али да ће подршка таквим тенденцијама доћи са највишег места српске цркве можда више и није изненађење, али јесте нови ниво посрнућа друштва које у то посрнуће вуку они који га воде и не видим да им лоше иде”, закључује Новаковић.

Информативна служба Демократске странке