Митровић: Несташица млека у продавницама је тек почетак, сточарство је у озбиљним проблемима

Народни посланик и потпредседник Демократске странке Ненад Митровић забринут је због стања у ком се данас налази сточарство у Србији, а несташица млека на рафовима продавница само је једна од последица лошег планирања и управљања на нивоу државе.

Митровић наводи да је сточарство системски уништавано током последњих 10 година, па је тако у Пиротском, Нишавском, Јабланичком и Пчињском округу 2015. године било 124.000 грла говеда, 2020. свега 58.000, а данас мање од 50.000. Ове округе, наводи потпредседник ДС-а, чини око 1.500 села која броје око милион становника. „То значи да свако село у овим окрузима има свега 30-ак крава. Пре десет година, у Књажевцу је било 5.000 крава, а
данас их је мање од 1.000; у Мачванско-колубарском округу их је било 66.000, а данас једва 52.000. То је изузетно лош тренд и за државу Србију, и за ова села, и за саме сељаке,“ потврдио је Митровић.

Нажалост, ситуација није боља ни када је у питању свињарство. Број свиња је за само 2 године преполовљен! Кланичари су ове године већ увезли око пола милиона прасади из Холандије и Данске, две земље које субвенционишу своје сељаке, док наша држава о томе не брине. И однос према плодној земљи у Војводини говори у прилог да живимо у једном изузетно лоше постављеном систему. Наиме, најбољу земљу у Војводини смо готово поклонили Арапима, а ПКБ смо продали Ал Дахри.  

„Држава Србија је Ал Дахри продала ар за 4.800 евра, док је Ал Дахра продала део те исте земље за изградњу аутопута Београд-Зрењанин за 30-50.000 евра по ару. Дакле, земљу смо продали за ситниш и откупили за огромну своту новца. Но, то није све. Ал Дахра је пре три недеље отпустила 76 радника, а на линију клања је за само месец дана послала преко 500 крава. План је да се угаси 6 од 7 фарми, а пољопривредно земљиште да се претвори у грађевинско,“ упозорио је Ненад Митровић.  

Демократе нису само дефинисале горуће проблеме које морају што пре да се решавају, него су осмислиле и план како можемо да изађемо из зачараног круга лоповлука и корупције, да бисмо имали шта да оставимо будућим генерацијама. „Сељака и земљу коју обрађује морамо да третирамо као национално добро, као и да их поделимо у две категорије јер имају различите потребе: на брдско- планинске и равничарске. Дубоко сам убеђен да на тржишту рада не сме бити ниједан инжењер пољопривреде јер нам је сваки неопходан на терену, а посебно због вршења контроле и избегавања злоупотреба. Ако урадимо анализу потреба становништва Србије и фокусирамо се на идентификацију хране коју у највећој мери увозимо, могли бисмо да на тим основама организујемо производњу са загарантованим ценама. На крају, уместо сулудог субвенционисања страних фирми, треба субвенционисати домаћег сељака, јасно дефинисати права и обавезе и државе и сељака. Ратарској производњи потребан је јасан план и непосредан однос са Републичком дирекцијом за робне резерве која ће бити заштитник цена. Уколико би се пратиле ове смернице, гарантујем да
бисмо за 5 година могли да служимо домаћу храну у свим мензама, фабрикама, вртићима,“ закључио је Ненад Митровић.

Информативна служба Демократске странке