Гавриловић: Понашање амбасадорке Србије у Скопљу непримерено и недопустиво

Посланик Демократске странке (ДС) Миодраг Гавриловић упозорио је данас на „непримерено и недопустиво“ понашање амбасадорке Србије у Скопљу Невене Јовановић, током обележавања Дана јединства и националне заставе у Битољу, када су претили представницима Заједнице Срба у Северној Македонији јер су позвали и опозицију.
Гавриловић је, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, рекао да је добио позив на тај скуп и поднео захвет парламенту да му се одобри службени пут, што је и урађено, уредно је добио решење, а он на то обележавање и на Кајмакчалан иде годинама.

Амбасадорка и представници Министарства спољних послова у Скопљу морају да имају мало више разумевања и толеранције, да схвате да смо сви представници државе када се налазимо у иностранству. Непримерено је да амбасадорка улази у полемику са научницима и да арогантним тоном пита представнике Заједнице Срба у Северној Македонији зашто су звали опозицију, констатовао је он, и додао да је Јовановић рекла „Ми ово организујемо, ми вам дајемо паре“.

Гавриловић је навео и да је слушао претње и уцене службенице амбасаде Николине Поповић Булатовић, која је представнциима удружења рекла да после овог више никада неће добити ни динар од државе Србије, јер су на скуп звали неког из опозиције.

Он је истакао и да је службеник амбасаде Милош Пурковић покушао и цензуру, јер је од новинара македонске државне телевизије, програма на српском језику, тражио да му омогуће да прегледа изјаву коју је Гавриловић дао.

Гавриловић је зато затражио од председника и генералног секретара Скупштине Србије да стану у заштиту посланика и да као представници законодавне власти упозоре извршну власт да не сме тако да се понаша, као и да издају саопштење у коме ће осудити такво понашање амбасадора.

Извор: Данас